També disponible en/También disponible en/Also available in: Español

PROYJECTE “PARTICIPA”

Aspaym Catalunya I L’Institut Guttmann busquen voluntaris amb una discapacitat per identificar les barreres i facilitadors que determinen la seva participació en la societat

*El projecte PARTICIPA necessita un mínim de 1.000 voluntaris per a generar evidència científica que impulsi canvis socials basats en les necessitats reals de les persones amb discapacitat

Anar a una entrevista de feina i no poder entrar a l’oficina perquè no és accessible; arribar a un bar i que preguntin al teu acompanyant on seuràs tu; que el bany adaptat de l’establiment no estigui disponible perquè s’utilitza com a magatzem… Són algunes de les múltiples dificultats que han d’afrontar diàriament les persones amb discapacitat.

Conèixer els factors que dificulten la participació social de les persones amb discapacitat (barreres) i els que la faciliten (facilitadors) és l’objectiu del projecte de recerca social PARTICIPA, un treball que pretén generar evidència científica per per impulsar actituds i canvis socials en base a les necessitats reals de les persones amb discapacitat El projecte, que busca captar 1.000 voluntaris i voluntàries que comparteixin la seva experiència, està liderat per l’Institut Guttmann i compta amb la col·laboració de ASPAYM CATALUNYA.

PARTICIPA està obert a toteslles persones majors d’edat d’Espanya i Andorra i que tinguin una discapacitat. T
ambé a persones amb una discapacitat que participin mitjançant una figura de suport,
com un familiar, assistent personal, amic, etc. El registre es po fer a aquest enllaç. Els investigadors assenyalen la importància d’aconseguir una cohort de voluntaris el més àmplia possible, per a que els resultats siguin un reflex proper de la realitat.
Els voluntaris formaran part d’una comunitat virtual i rebran un seguit de qüestionaris per completar online i que abastaran diferents aspectes: mobilitat, habitatge, lleure, ocupació, relacions personals… A més, disposaran d’un fòrum on compartir els seus dubtes i experiències.

Una questión social

Una qüestió social Participa parteix d’una premissa: “La discapacitat no és una qüestió individual, sinó social; té a veure amb el context en el qual la persona interactua –afirma Joan Saurí, doctor en Psicologia i investigador principal del projecte Per això volem contribuir a desenvolupar una mirada comunitària que comprengui que no cal adaptar les persones, sinó l’entorn”.
Els facilitadors són factors físics i socials que milloren el funcionament i redueixen la discapacitat, mentre que les barreres són factors físics o socials que limiten el funcionament i generen discapacitat. De vegades fins i tot són situacions que semblen ja solucionades, però que en realitat segueixen generant discapacitat. Anar a el teatre i que l’entrada accessible sigui per la porta del darrere t’obliga a separar-te del teu grup, anar per espais que no són els comuns per al públic general i que en ocasions acabis veient l’obra separada dels teus amics. Així que entrant per la porta del darrere no acabes entrant com els altres”, planteja com a exemple Júlia Castelló, terapeuta ocupacional de l’Institut Guttmann i voluntària del projecte.